FI

JAM ARVOSTELUT

JAM - HERRA HILLON HÄMMENNYS

Simo Heiskasen teos onnistuu yhdistämään klassisen teatterityylin mykkäelokuviin, miimikoihin ja slapstickin täydellisesti

Jussi Tossavainen, Helsingin Sanomat, 4.9.2017

 

Ajattelin sanoa, että Glims & Gloms –tanssiteatterin Herra Hillon hämmennys ei ole lastenteatteria. Korjaan mielipiteeni. Se nimenomaan on, ja erityisesti teinien nähtäväksi tarkoitettua sekä heidän kasvattajiensa.

 

Espoolla on taiteilijapariskunta, jota kaupunki ei ole ehkä edes ansainnut. Simo Heiskanen ja Tuomo Railo tuulettavat käsityksiä joka saralla. Tanssijoina, lastenteatterintekijöinä, Railo paitsi fyysisen voimakkaana näyttelijänä myös lahjakkaana kuvataiteilijana.

 

Simo Heiskasen uuteen JAM – Herra Hillon hämmennyksen esitykseen ajattelin tulevani perinteiseen suomalaiseen hilipatihippaiseen lastenteatteriesitykseen. Se osoittaitui kaikeksi muuksi. Commedia dell’arten perinteistä ammentaen se esittelee arkkityyppiset roolit, mutta pistää ne iloisesti sekaisin. Aivan sama, kuka mitäkin esittää.

 

Heiskanen näyttelee itse seremoniamestaria, joka esittelee meille hahmot. Klassiseen klovnimaskiin tehtynä tietenkin. Aina valtakunnan narri on saanut kertoa totuuden pellen puvussa.

 

Herra Hillo hämmentää ajatuksia ja sitä, miten ne voisivat olla toisin. Mikko Makkonen esittää viehättävää Esmeraldaa tekemättä siitä mitään drag-irvikuvaa. Hän vain on roolissaan. Hulmuhelmassaan ja prinsessapuvussaan hän ei irvaile tyttöyttä.

Jonna Aaltonen ei myöskään Urho roolissa mene ilmeisimmän kautta. Hän on oivaltanut, ettei miehisyys tarkoita hörötystä ja haarojenkaivelua. Urho on nimestään huolimatta pieni ja muiden kannelta ja viskeltävä ihminen. Sukupuolistereotypioita haistatellaan ilman katkeruuden häivää.

 

Eero Vesterisen luontaista liikkeen ja ilmaisun yhdistämistä olen rakastanut aina. Nyt hänelle on annettu tulkintani mukaan Arlecchinon rooli. Siinä voi sanoa aivan mitä hyvänsä. Ilman sukupuolittamista. Ja kyllä hän sanookin! Vesterisen liikkeessä ja kehon kielessä on jokainen pieni nyanssi, mitä voi kuvitella ilmaistavan. Voisin katsella hänen fyysistä läsnäoloaan loputtomiin.

 

Heiskanen on itse tehnyt musiikin teokseensa. Renesanssihahmona hän onnistuu tekemään pastisseja mykkäelokuvien pianosäestyksistä ja ääniefekteistä laululiikkeen vahvoihin balladeihin asti.

 

Herra Hillon hämmennykseen valittu klassisen teatterityylin yhdistäminen mykkäelokuviin, miimikoihin ja slapstickin toimii täydellisesti. Teoksen nimi kertoo ja ei kerro siitä mitään. Hämmennystä tällä kuitenkin tehdään.

HERRA HILLON HURMAAVA HÄMMENNYS

 

Annikki Alku, Savon Sanomat 20.6.2018

 

Kuopion tanssiviikko on useinmiten keskittynyt aikuisesityksiin. Siksi oli oikein hyvä, että tänän vuonna mukana oli espoolainen tanssiteatteri Glims & Glomsin viime syksynä kantaesitetty koko perheelle suunnattu JAM _ Herra Hillon hämmennys.

 

Jos nimi kuulostaa hauskan absurdilta, niin sitä on myös itse esitys. Teatterin toisen perustajan Simo Heiskasen koreografioima ja säveltämä JAM on haikean humoristinen ja assosiaatiologiikalla etenevä kertomus chaplinmaisesta kulkurista Herra Hillosta. Koko hänen omaisuutensa - ja muistonsa - kulkevat matkalaukkuröykkiössä, josta löytyy vaikka mitä kukkasista sirkustelttaan.

Kun Hillon kalleimmat aarteet, Esmeralda, Vilivili ja Urho, heräävät henkiin, alkaa tapahtua. Ei sinänsä mitään kovin kummallista, mutta kommelksia, pientä uhoilua, laulua ja beatboksausta sekä tietenkin hillon syöntiä. Kaikki toteutettuna hiukan vinksahtaneesta ja klovneriaan perustuvsta näkökulmasta.

Herra hilloa sydämellisesti esittävällä Heiskasella on tanssijoina kolme vahvaa persoonaa. Jonna Aaltosen Urho on vallan hurmaava pieni mies, jonka yli ei kävellä. eero Vesterisen Vilivili on hellyttävä iso pelle ja Mikko Makkosen Esmeralda on yllättäviä kykyjä omaava ujohko tyttö.

 

Hykerryttävien roolitulkintojen lisäksi kukin heistä on briljantti tanssija, jonka liiketarkkuus ja näyttämöllinen läsnäolo valloittavat.

 

Karoliina Koiso-Kanttilan suunnittelema visuaalinen ilme on värikäs ja ripauksen verran sadunomainen. Puvut rönsyilevät ilkikurisesti, mutta kumartavay tyylikkäästi sirkusperinteelle.

 

JAM:ia voi halutessaan katsoa vain hyvin toteutettuna tanssillisena hupailuna, mutta pinnan alta löytyy myös syvempiä sävyjä omana itsenään olemisen oikeutuksesta ja elämän hetkellisyydestä. Isoja asioita, joita ei tuputeta, mutta jotka tuodaan kyllä näkyville.

MIELIKUVITUKSELLE PALJON POLTTOAINETTA

 

 

Anne Saarikettu, Keskipohjanmaa, 14.2.2018

 

Kokkolan Talvitansseissa esiintynyt Glims & Gloms on palkittu espoolainen tanssiteatteri, jonka taiteellisena pyrkimyksenä on tuottaa esityksiä, joissa komiikka koskettaa, huumori yllättää ja tanssi kohottaa. Nämä kaikki toteutuivat sunnuntaina kaupunginteatterissa Kokkolassa.

 

Isolla näyttämöllä koettiin Jam – Herra Hillon hämmennys. Sitä seurasi lähes permannollinen yleisöä: alle kouluikäisiä sekä kouluikäisiä aikuisia seuranaan.

 

Ohjelmalehtisessä kerrotaan esityksestä: Herra Jam Hillon mukana kulkee hänen koko omaisuutensa. Kotinsa menettäneenä hän viettää kiertolaisen elämää ja vaeltaa ympäriinsä laukkujaan raahaten. Kantamusten sisältä löytyy kaikki tarpeellinen, mutta myös antiikkia, jonka arvon vain herra Hillo ymmärtää. Entisen rihkamakauppiaan kalleimmat aarteet – Esmeralda, Vilivili ja Urho – heräävät henkiin Hillon kauhuksi ja lasten iloksi.

 

Oli sykähdyttävää tarkkailla lapsiyleisön eläytymistä ja reaktioita, kuten intensiivistä katsetta, ihmetteleviä kysymyksiä ja naurahduksia, jotka seurasivat välittömästi, kun lavalla tapahtui kiinnostavaa.

 

 

Myös aikuisen näkökulmasta vajaan tunnin kestänyt esitys oli mielenkiintoinen matka monipuolisen kehollisuuden sekä värien, valojen, varjojen ja äänten maailmaan.

 

Voi vain arvailla, millä lailla ja miten pitkään esitys heijastelee lapsiyleisön elämässä, niin monipuolisesti se ruokki mielikuvitusta. Veikkaan, että lapsikatsojat ottavat pitkään vaikutteita hahmojen liikkeistä sekä pukeutumisesta ja muusta rekvisiitasta muun muassa roolileikkeihinsä.

 

Eräs yleisössä olleista alle kouluikäisistä arvioi esityksen hassuksi ja pelottavaksikin. ”Suosittelen neljävuotiaille”, hän totesi lopuksi. Niin minäkin.

 

Lisäksi kiitän ja iloitsen jälleen kerran siitä, miten monipuolista kulttuuritarjontaa Kokkolassa on, myös lapsille.

<

ENG

TIETOSUOJASELOSTE

 info(at)glimsgloms.com | +358 405247647

 

© 2016 Copyright PURE - Created by MuseFrame

MF